keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Ruoka-aine allergiat

Allergialla tarkoitetaan elimistön epätarkoituksenmukaista, oireita aiheuttavaa reagointia ympäristössä (luonnossa, sisäilmassa, ilmassa, ruoka-aineissa jne) esiintyviin aineisiin.

Tällöin ihmisen elimistö muodostaa vasta-ainereaktion näitä ympäristön sinänsä vaarattomia aineita kohtaan ja allergiset oireet syntyvät tämän vasta-ainereaktion seurauksena.

Oireet muodostuvat limakalvojen ärsytyksestä, turpoamisesta ja limanerityksestä sekä ihon ärsyyntymisestä ja tulehduksesta.


Allerginen ominaisuus on vahvasti periytyvä - perheissä, joissa molemmilla vanhemmilla on allergiaa, on lapsen sairastumisriski 70 %. Mikäli vanhemmilla ei ole allergiaa on lapsen riski n 12 %.

Allergiset oireet ovat hyvinkin tavallisia - länsimaissa jopa joka viidennellä ihmisellä on allergiaoireita ja jonkinlaisen yliherkkyysreaktion, allergisen oireen tai sairauden saa lähes puolet ihmisistä elinaikanaan.

Allerginen ominaisuus on siis elimistön poikkeava reaktiotapa, tietynlainen herkkyys saada oireita ja juuri tästä syystä allergian oireet voivat vaihdella suuresti eri ikäkausina ja erilaisissa elämäntilanteissa


Lähde:



Tehtävä



Kirjoita teksti ruoka-aine allergioista. Seuraavaksi joitakin kysymyksiä auttamaan tekstin suunnittelussa. Paljon tietoa löytyy Allergia- ja astmaliiton sivuilta.

  • Mitä on ruokayliherkkyys?
  • Mikä aiheuttaa ruoka-aineallergian?
  • Miten ruoka-aineallergia diagnosoidaan?
  • Mitkä ovat ruoka-aine allergian oireet?
  • Mikä on ristiallergia?
  • Millainen on allergisen ruokavalio?
  • Mitä eroa on maitoallergialla ja laktoosi intoleranssilla?
  • Mitä eroa on vilja-allergialla ja keliakialla?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti