maanantai 4. huhtikuuta 2016

Lämpimät emulsiokastikkeet

Hollandaise-, bearnaise- ja beurre blanc - kastike ovat klassisia lämpimiä emulsiokastikkeita.
 
Kertaa mikä on emulsio?
Muistele myös mikä on emulgaattori?
 
Lämpimiä emulsioita valmistettaessa kiehuvaan, kasaan keitettyyn mausteliemeen eli reduktioon vatkataan ohuena nauhana sulatettua voita tai laadukasta öljyä, siten että emulsio muodostuu.
 
Parhaiten emulsio onnistuu kun käytetään laadukasta kylmäpuristettua oliiviöljyä tai suolatonta voita.
 
Lesitiinin avulla voidaan valmistaa erittäin kestäviä emulsioita. Lesitiini edesauttaa emulsion muodostumista ja sillä voidaan emulgoida aineita jotka perinteisin menetelmin muodosta emulsiota.
 
Mitä on lesitiini?
Miten kirkastat voin?
Mitä tarkoittaa sipulia, brunoise?
Mitä tarkoittaa kasaan keittäminen?
 
Valmista seuraavat kastikkeet.
 

Hollandaisekastike

on voiemulsiokastike, josta voi jalostaa erilaisia kastikkeita. Voit katsoa mallia HK Lihakoulun videolta
 
½ dl          vettä
2 tl            valkoviinietikkaa
½              sitruunanmehu
 
Keitä vedestä, valkoviinistä ja sitruunanmehusta reduktio, kunnes neste on kiehunut puoleen.
Jäähdytä seos ja pane se pyöreäpohjaiseen teräskulhoon.
 
125 g        suolatonta voita
 
Kirkasta suolaton voi.
 
3 kpl         munankeltuaisia
              
Lisää jäähtyneeseen reduktioon keltuaiset.
Sekoita seoksen rakenne rikki.
Kypsennä seos vesihauteessa.
Kun keltuaiset ovat kypsiä, ota astia pois vesihauteesta ja vatkaa kirkastettu voi seoksen joukkoon.
 
                 suolaa
                 valkopippuria
 
Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Tarvittaessa kastikkeen voi paseerata kastikesiivilän läpi.
Hollandaisekastikkeeseen  voi käyttää kirkastetun voin sijaan pehmeää voita, jolloin siitä tulee paksumpaa.
 
Kannattaa testata myös keittiömestari Risto Mikkolan tapa valmistaa hollandaisekastike tästä linkistä. Kastikkeesta tulee rakenteeltaan erinomainen ja valmistustapa on todella helppo ja nopea.
 

Béarnaise

Voit katsoa videolta mallia kastikkeen valmistukseen.
 

 
2 kpl         salottisipulia, brunoise
½ dl          valkoviiniä
1 rkl          valkoviinietikkaa
½              sitruunan mehu
4 kpl         rakuunanoksaa
 
Keitä salottisipulista, viinistä, valkoviinietikasta, sitruunamehusta ja rakuunan varsista (säästä lehdet) reduktio, kunnes neste on kiehunut puoleen.
Jäähdytä reduktio.
 
125 g        suolatonta voita kuutioina
 
Kuutio suolaton voi pieniksi kuutioiksi.
 
3 kpl         munankeltuaista
 
Sekoita jäähtyneen reduktion sekaan keltuaiset ja kypsennä seos vesihauteessa kypsäksi.
Ota kypsä seos pois vesihauteesta ja vatkaa joukkoon voikuutiot.
 
                 suolaa
                 valkopippuria
1 tl            hienonnettua kirveliä
 
Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Paseeraa kastike.
Lisää kastikkeeseen hienonnetti kirveli ja säästämäsi rakuunan lehdet.
Kastikkeen voi valmistaa myös kirkastetusta voista.
 
 

Beurre blanc

on klassinen peruskastike, jota voi muunnella monella tavalla. Kun valmiiseen kastikkeeseen lisätään erilaisia makuaineita, saadaan hyvin erilaisia kastikkeita. Kastikkeeseen voi lisätä esimerkiksi sahramia, yrttejä, pinaattia ja mätiä. Voit katsoa mallia kastikkeen valmistukseen seuraavasta videosta

 


100 g         salottisipulia, brunoise
20 g           suolatonta voita
 
Freesaa salottisipuli teräskattilassa.
 
3 dl            valkoviiniä
½ l             kalalientä (tai kasvislientä tms,)
1 dl            valkoviinietikkaa
 
Lisää kattilaan valkoviini, kalaliemi ja valkoviinietikka.
Keitä seosta kasaan, kunnes siitä on jäljellä kolmasosa.
 
250 g         suolatonta voita
 
Kuutio suolaton voi.
Lisää kylmät voi kuutiot kattilaan koko ajan pallovatkaimella sekoittaen.
Sekoita seosta niin, ettei se pääse kiehumaan, mutta kuitenkin niin, että voi sekoittuu seokseen nopeasti ja tasaisesti.
 
                  suolaa
                  valkopippuria
 
Lisää suola ja soseuta seosta sauvasekoittimella.
Siivilöi seos.
Vatkaa valmis kastike vielä ilmavaksi ja kuohkeaksi ennen käyttöä


Lähde: Lehtovaara & Hämäläinen. 2007. Ravintolakokista mestariksi. WSOY.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti