torstai 27. elokuuta 2015

Gluteeniton ruokavalio

Keliakialiitonmerkki kertoo että tuote on gluteeniton.
Gluteenittomia raaka-aineita opetuskeittiöllä.

Keliakiaa ja ihokeliakiaa sairastavat noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Gluteeni on vehnän, ohran, rukiin ja kauran sisältämää proteiinia. Keliakiassa viljojen proteiinit aiheuttavat yliherkkyyttä, joka ilmenee moninaisina oireina.
Keliakiassa gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvossa tulehdusreaktion ja madalluttaa suolinukkaa. Tulehdusreaktion ansiosta ravintoaineiden imeytyminen heikkenee ja keliaakikolle syntyy nopeasti aliravitsemustila.

Keliakian hoitoon käytetään elinikäistä ja ehdotonta gluteenitonta ruokavaliota.
Lisää tietoa löydät Keliakialiiton nettisivuilta

GLUTEENITON RUOKAVALIO
Millainen on gluteeniton ruokavalio?
Mitkä ruoka-aineet on gluteenittomassa ruokavaliossa sallittuja ja mitkä kiellettyjä?
Kuinka valmistat gluteeniton ruokaa? (Seikat jotka on tärkeää huomioida)
Kuinka voit saostaa eli suurustaa gluteenittomasti? (Kastikkeet, kiisselit yms.)
Miten leivität gluteenittomasti? (Leikkeet, pihvit yms.)
Miten korvaat gluteenittomissa murekemassoissa korppujauhot?

Siritree valmistaa gluteenittomia karjalanpiirakoita.

Iuliia valmistaa gluteenittomia kasvis-juustopihvejä.

1 kommentti: